Wouter Stips

Daar word je blij van

Het werk van Wouter Stips (foto Bob Wennekendonk) wordt vaak vergeleken met de kunst van de Cobra-beweging. Dat is voor een deel inderdaad zo, de speelse, bijna kinderlijke stijl geven daar aanleiding toe. Vliegende vissen, vrouwen en mannen met twee gezichten, dansende hondjes en engelen met tien vleugels; in Stips’ wonderlijke wereld is het prachtig toeven. Wouter Stips zegt daar zelf over: “Ik schilder wat ik zelf graag zou willen dromen; landschappen en voorstellingen waarin mensen en dieren elkaar ontmoeten, met elkaar spelen, niet gehinderd door welke beperking dan ook. In mijn schilderijen moet alles kunnen, zoals dat ook kan in de nog vrije, ongebreidelde geest van een kind. Ik denk niet na over wat ik schilder. Het komt op zoals een droom opkomt. Het zijn ideeën en gedachten die ik vormgeef, het is als dichten, maar dan met kleuren, vlakken en lijnen.”

In vergelijking met Cobra is het werk van Stips wel gelaagder. Zowel fysiek, in de lucide kleurlagen, verf met krijt gecombineerd. Maar ook in de voorstelling zelf: op het eerste gezicht vrolijk en naïef, bij nader aanzien stemt het tot nadenken.

Wouter Stips’ kunst wordt landelijk en internationaal zeer gewaardeerd. Zijn werk is opgenomen in vele bedrijfs- en particuliere collecties en in galeries in binnen- en buitenland. Onlangs wijdde het Singer Museum in Laren een tentoonstelling aan de kunstenaar en zijn werk.

Biografie
Wouter Stips werd geboren in 1944 in Wassenaar. Tijdens zijn studie in de jaren zestig aan de Willem de Kooning Akademie in Rotterdam hield hij zich bezig met allerlei vormen van beeldende en toegepaste kunsten. Hij exposeerde met grafiek en schilderijen, maakte animatiefilms, schreef en  regisseerde theatervoorstellingen en publiceerde boeken. Vanaf 1980 legde hij zich toe op het maken van televisie en film. Na deze intensieve tijd besloot hij in 1995 weer terug te keren naar zijn oude liefde, het vrije schilderen.  Al gauw ontwikkelde hij zijn eigen stijl en vele exposities in binnen- en buitenland volgden. Wouter Stips is een zeer productief en veelzijdig kunstenaar. Naast schilderijen maakt Stips ook beelden in hout, brons en staal. Hij werkt met keramiek en maakt i.s.m. Studio Berengo in Murano kleurrijke glas-sculpturen. Daarnaast publiceert hij kunstboeken waarin hij zijn werk omlijst met eigen gedichten.