Uncle Ron’s Hyperbolic Roadshow

Bye-bye Amersfoort


Armando
Drie werken van de bekende kunstenaar Armando sieren de wanden van Galerie Kortom. Jarenlang mocht Amersfoort zich verheugen in de aanwezigheid van het Armandomuseum. Totdat het museum afbrandde.

Net als de kunstenaars uit Uncle Ron’s Hyperbolic Roadshow kon voor het Armandomuseum echter geen nieuwe huisvesting worden gevonden. De kunsthistorisch  en regionaal belangrijke collectie werd uiteindelijk opgenomen in het Museum Oud Amelisweerd in Bunnik.

Met de deelname van de werken van Armando aan deze expositie wil het MOA haar steun betuigen aan de kunstenaars van Amersfoort.

Jitske Bakker

Jitske Bakker (1982) richt zich met haar fictieve landschappen tot de verbeelding van de kijker. De houtskooltekeningen bieden zicht op een wereld waarin de aandacht wordt getrokken naar zowel het verre als het nabije (http://www.jitskebakker.nl).

Kunst is voor mij met name gericht op de beleving; het verlangen naar een onbekend avontuur, dwalend door een nog onontdekte wereld.”

Jelle de Bruin

Beeldend kunstenaar en theatermaker Jelle de Bruijn (…) is een veelzijdig man. Hij maakt straattheater, kunstzinnige acts en installaties. Jarenlang speelde hij bij improvisatietheater Op Sterk Water in binnen- en buitenland. In 2001 won hij de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Sinds 2007 treedt hij met zijn theatercompagnie Actic op. Naast theatermaker is Jelle de Bruijn ook beeldend kunstenaar. Deze combinatie levert eigenzinnige kunstinstallaties, video’s en theateracts op (https://www.actic.nl).

“Via mijn werk en creativiteit wil ik mensen graag op een andere manier naar de realiteit laten kijken. Ik denk dat theater een goed middel is om de mindset van grote groepen te beïnvloeden en een boodschap effectief over te brengen.”

Merlijn van der Hoeven

Merlijn van der Hoeven schept. Haar werk bestaat vaak uit de materialen glas en keramiek. De inspiratie krijgt zij vanuit de natuur, haar omgeving en reizen.
Al werkend zoekt zij de grenzen van het materiaal op, wat zich uit in zeer fragiele vormen. Naast beeldend werk doet zij performance met glas (http://www.merlijnvanderhoeven.nl).

Niels Huizer

Zijn tekeningen zijn autonome, geïllustreerde scènes uit een vreemde en bizarre wereld. Met behulp van zelf uitgevonden metaforen, gedistilleerd uit gesprekken en uit eigen ervaringen en observaties, is hij in staat om het typische menselijke en soms dierlijk gedrag om te zetten in absurd-komische scènes (http://www.nielshuizer.com).

 

 

 

 

Erna Huppelschoten

Erna Huppelschoten ontwerpt en maakt sieraden en objecten in zilver, koper en porselein. Na het succes van ‘Lief Konijntje’, een kunstproject waarbij 100 porseleinen ‘verwaarloosde’ konijnen logeerden bij kinderen in Amersfoort, presenteert zij nu ‘Geslagen Schippershondje’. Huiver of geniet (https://www.studiozand.nl/erna-huppelschoten/).

Krista Israel

De objecten die Krista Israel maakt combineren glas met verschillende materialen – siliconen, autolak, computerdraad, borduurgaren, gevonden voorwerpen, stof, zirconia’s, metaal en nog veel meer.
In haar werk onderzoekt ze de complexiteit en het effect van de hypermoderne wereld op de mens. Ze onderzoekt zowel de positieve als de negatieve effecten om begrip te vinden (http://www.krista-israel.com).


Ron Jagers

Ron Jagers is een breed georiënteerd kunstenaar. Zijn werk loopt uiteen van politieke manifesten tot performance-achtige optredens. Maar hij maakt ook subtiele, gevoelige portretten. Deze combinatie zorgt voor een sprankelend geheel, van een dansvoorstelling met twee dansers in een Cadillac tot  intieme portretten met sober licht (http://www.ronjagers.nl).

 

 

 

Francisca Kalmijn

Francisca Kalmijn exposeerde al eerder in Galerie Kortom. Bewonderenswaardig is de manier waarop zij licht en kleur weet te vangen in haar schilderijen. In een vernieuwende serie werken laat ze haar losse, expressionistische stijl los om op zoek te gaan naar de mystiek van het verleden.
Portretten en verstilde doorkijkjes naar gebouwen; Francisca’s werken maken je nieuwsgierig naar de verhalen erachter (http://www.franciscakalmijn.nl).


Róman Kienjet

Róman Kienjet is een Nederlandse conceptuele ontwerper, curator en productontwerper.
Hij maakt maatschappijkritische producten en tentoonstellingen voor een verscheidenheid aan museale en commerciële projecten.

Het werk van Kienjet wordt gekenmerkt door storytelling. Daarbij bedient hij zich van alledaagse materialen en industriële technieken die vaak balanceren op de grens tussen product en kunst. Kienjet vindt zijn inspiratie in de industrie, het alledaagse, verhalen en geschiedenis (http://www.romankienjet.com).

 

 

 

 

John Konijn

John Konijn heeft een losse schilderkunstige toets, is een fysieke en snelle schilder. Verdunde transparante olieverf wisselt hij af met pasteuze streken. Het kleurenpalet, de dramatische expressie en de licht surrealistische vervreemde inslag zorgen voor veelzijdige ruimtelijke werken.

Zijn inspiratie bronnen zijn onder meer Erik Andriesse, Edvard Munch, Peter Doig, Jaap Hillenius, Anselm Kiefer en Edouard Vuillard (http://www.johnkonijn.nl).

Maarten van der Laag

Het werk van Maarten van der Laag is filosofisch van aard. Religie is een terugkerend thema, waarbij persoonlijke toetsing de inspiratie is voor nieuw werk. Naast schilderijen en tekeningen maakt hij litho’s, etsen en sculpturen.

Met zijn grafische werk neemt hij jaarlijks deel aan de prestigieuze Grafiekmanifestatie van De Ploegh. Daarnaast wordt zijn werk veelvuldig geëxposeerd in heel Nederland (http://www.maartenvanderlaag.nl).

Jolanda Meulendijks

Schaamteloos esthetisch, zo is het werk van Jolanda Meulendijk te omschrijven. Haar zoektocht naar schoonheid wordt goed gedocumenteerd in haar fotoschetsen en collages waarin ze inzoomt op verborgen pareltjes en wonderlijkheden in de natuur.
Soms gevonden, soms geconstrueerd, zoals de groene blaadjes die samen een bloem vormen, bijeengehouden door kleine, witte stiksels. Maar of het een vindsel of een maaksel is, is lang niet altijd duidelijk; haar ingrepen zijn subtiel en de grenzen vaag (http://www.jolandameulendijks.nl).

 

 

 

 

Theo Naessens

Theo Naessens noemt zichzelf hardnekkig beeldend knutselaar. Omdat het iets lichtvoetigs en kneuterigs heeft. Dat ontslaat hem van veel plichten als relevantie, vakmanschap, zeggingskracht. En het geeft hem ruimte voor de dingen waar hij wel mee bezig wil zijn. Het maken van dingen, daar gaat het hem om. Het laten gebeuren van iets onder de eigen handen. Naessens gebruikt liefst simpele en grauwe materialen, hout, ijzerdraad, beton, gemalen papierpulp, papier-maché op zijn Frans (http://www.scheppenengraven.nl).

“Zo werkend, als beeldend knutselaar, maak ik mezelf gelukkig. In mijn chaotisch leven ontstaan glimlichten, kleine alternatieven, een blik in een iets andere werkelijkheid. En daar ben ik nog niet klaar mee.”

 

 

Joke Rijneveen

Ook Joke Rijneveen exposeerde al eerder in Galerie Kortom. Het eerste dat opvalt bij het werk van Joke Rijneveen is het ambachtelijk schilderen en het gegeven dat het lijkt of haar schilderijen zich in een andere tijd afspelen.
Joke Rijneveen zich vooral laat inspireren door de natuur: uitgestrekte weilanden, de zee en het strand; mist, regen en wind. Maar ook door vogels, bomen en hoge luchten. De landschappen die Joke Rijneveen schildert, zijn verstild en verlaten.
Joke gelooft niet in klakkeloze vrolijkheid. Ze dringt door tot de diepere lagen en probeert die in beelden te vangen. De ene mens is meteen geboeid door haar werk, een ander schrikt er in eerste instantie misschien van. Maar iedereen die de moeite neemt om er bij stil te staan, kan ontdekken dat elk van deze schilderijen een spiegel is van de menselijke ziel. En daar kun je je ogen niet van af houden (http://www.jokerijneveen.nl).


 

 

 

Paul van der Stap

Paul van der Stap is fotograaf en documentair filmmaker, op zoek naar het moment, liefst surrealistisch en rauw. Zijn interesse gaat uit naar onderwerpen die onderbelicht blijven in de dagelijkse nieuwsmedia.
De geëxposeerde foto’s zijn afkomstig uit het fotoproject Carnavalsdagen | Carnival Days (https://www.titojoe-docs.nl).

 

 

 

 

[ezcol_2third]Leo van der Veen

nr37 is de naam waaronder Leo van der Veen (interactieve) objecten maakt waarin hardware, elektronica en absurdisme worden gecombineerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de P van Panikeren, een voorstelling in het binnenwerk van een parkeerautomaat. Of de Topattractie voor Huisvrouwen, een droogmolen die tevens dienst doet als zweef.
Daarnaast is Leo van der Veen actief als software ontwikkelaar. Zo bouwde hij de iPhone-app Barcodas, die barcodes omzet naar geluid en waarmee hij in 2011 op de shortlist terecht kwam voor een Dutch Design Award.
Het werk van Leo van der Veen zit op het snijvlak van beeldende kunst, muziek, entertainment, productontwerp en moderne technologie. Humoristisch en geniaal tegelijk (http://www.nr37.nl).

[/ezcol_2third]

Diana Wildschut

“Een grote, gele eencellige weet de weg te vinden door een complex labyrint. Met prachtige golfbewegingen kruipt het gedurende een week het hele labyrint af op zoek naar eten. Natuurlijk vindt het dat bij de uitgang”.

Diana Wildschut is kunstenaar, student Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht en geïnteresseerd in wetenschapsfilosofie, peer-to-peer systemen, natuurkunde en duurzame transitie. Haar multidisciplinaire kennis en interesses integreert zij in haar bijzondere kunstwerken.
Diana vormt samen met Harmen Zijp het creatieve duo De Spullenmannen (http://www.dianawildschut.nl of http://www.spullenmannen.nl).

Willem Wits

Willem Wits (1989) studeerde in de zomer van 2012 af aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Universiteit van Leiden in de richting ArtScience / Beeld en Geluid. Sinds het begin van dat jaar toerde hij met Herman van Veen over de hele wereld, tot hij in 2014 besloot zich te focussen op zijn solowerk.
Zijn werk valt te beschrijven als Gesamtkunst, een combinatie van media rond een centraal verhaal of concept. Daardoor kom je zijn werk tegen in zowel theaters als bioscopen, kroegen, galeries en de betere boekhandel (https://www.facebook.com/willem.wits?fref=ts).

Harmen Zijp

Een van de Spullenmannen, Harmen Zijp, maakt theater, installaties, beeldende kunst en uitvindingen-waar-niemand-op- zit-te-wachten. Hij richt zich niet op één bepaald genre of kunstdiscipline, maar zoekt per project de vorm waar het idee om vraagt.
Projecten zijn onder andere de Jukebus, waarin gevangen muzikanten na inworp van een muntje en geleid door een gokautomaat een deuntje beginnen te spelen. Of de Koekepannenboot, een voormalige reddingssloep die is omgebouwd tot 2-persoons restaurant. Of de Behangontwerpmachine, die het beeld van verschillende celstructuren op de muur projecteert en zo steeds een ander behang kan ‘maken’ (http://www.spullenmannen.nl).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg de roadshow op de website:www.uncleronshyperbolicroadshow.nl