Ton Kalishoek

Ton Kalishoek wordt in zijn werk geïnspireerd door twee trends. Enerzijds signaleert hij een trend waarin de mens wordt beschouwd als een object. Als een consument, onderdeel van een generieke doelgroep, zonder persoonlijke en emotionele kenmerken. Anoniem en zonder gelaat. Deze anonieme, gelaatloze mens plaatst hij in emotioneel beladen situaties. Niet de mensen vertonen emoties maar de omgeving en context waarin ze zijn gezet.

Daarnaast ziet hij een wereld waarin alles is opgebouwd uit onderdelen, afzonderlijk geproduceerde basiselementen die worden geassembleerd tot een eindproduct. Dit geldt voor elektronica en auto’s, maar evenzeer voor een grasveld, dat bestaat uit vele sprietjes. Ook zijn objecten zijn opgebouwd uit aparte onderdelen die later worden samengevoegd tot het eindproduct.

Ton Kalishoek exposeert in binnen- en buitenland, onder andere in Frankrijk, Duitsland en Zuid-Korea.

Ton Kalishoek (1955) uit Rotterdam is autodidact. Hij is als kunstenaar breed georiënteerd: hij maakt realistische en abstracte olieverfschilderijen op doek, gouaches op panelen en papier, wandschilderingen, reclameaffiches en meubilair.
Vanaf 2010 begint hij te experimenteren met het ontwerpen en samenstellen van objecten. Als basismateriaal gebruikt hij moderne materialen zoals Medite Tricoya en andere watervaste houtsoorten. De objecten worden afgewerkt met een gespoten of geschilderde laklaag: van acryl tot laksoorten uit de auto-industrie. Sinds medio 2013 worden sommige objecten ook in brons, koper of cortenstaal uitgevoerd.