Kiki Dijkstra

De keramiste Kiki Dijkstra volgde de academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort, later opgegaan in de huidige Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Sinds 1977 werkt Kiki professioneel en geeft ze les. Het merendeel van haar werk bestaat uit keramische vrouwensculpturen, die op 1100 graden worden gestookt. Maar ze werkt ook in metaal en textiel. De combinatie van materialen is kenmerkend voor haar heel herkenbare stijl.

Vaak is een thema van een expositie, of van het textielcollectief waaraan zij is verbonden , aanleiding tot een nieuwe vorm in keramiek. Soms is het materiaal zelf de inspiratiebron, zoals bij oud plastic uit een boerensloot met daarin de nerf van de rotte bladeren nog zichtbaar. Of bij een Delfts Blauwe vaas van de rommelmarkt. Ze zegt geen boodschap te hebben, anders dan esthetiek.

Als beginnend kunstenaar was Kiki Dijkstra in 1981 danig verguld met de uitnodiging om te exposeren in de gerenommeerde galerie ‘De Beerenburght’ in Eck en Wiel, vooral toen de galeriehoudster ook nog een beeldje van haar kocht. Het was ook stimulerend om toen al gespot te worden in een buitenlands kunsttijdschrift (1982), zie www.kikidijkstra.nl

Later kwamen er opdrachten, zoals voor de Stimezo-prijs (1987) en om een welkomstcadeau voor nieuwe abonnees van het vakblad Textiel Plus te maken (2003). Onlangs is een monumentaal werk (55 -100- 350 cm)aangekocht voor het hoofdkantoor van XENOS.

Sinds 2012 is zij verbonden aan de franse kunstorganisatie Carré d’ Artistes met galeries verspreid over de hele wereld. Voor deze wereldwijde kunstorganisatie maakt zij tweedimensionaal werk. Tot voor kort was haar werk gedurende 1,5 jaar te koop in hun galerie in de Passage te Den Haag. Binnenkort gaat haar werk naar een galerie van
Carré d’ Artistes in het buitenland.