Joke Rijneveen

Het eerste dat opvalt bij het werk van Joke Rijneveen is het ambachtelijk schilderen en het gegeven dat het lijkt of haar schilderijen zich in een andere tijd afspelen.

Als je verder kijkt vallen de verhalen op en zie je de letterlijke en figuurlijke gelaagdheid van haar werk, die op een subtiele wijze aan de kijker worden onthuld.

Letterlijk door de transparante lagen, de details en de ruimte die ze schept. Deze ruimte wordt onder andere gecreëerd door de prachtige lichtwerking binnen de schilderijen. En figuurlijk – kijk, neem de tijd en ervaar zelf de weergegeven situaties en thematiek.

In de tweede plaats is het duidelijk dat Joke Rijneveen zich vooral laat inspireren door de natuur: uitgestrekte weilanden, de zee en het strand; mist, regen en wind. Maar ook door vogels, bomen en hoge luchten. De landschappen die Joke Rijneveen schildert, zijn verstild en verlaten. Haar
circustenten zijn leeg en het is maar de vraag of er wel toeschouwers komen.

Een andere inspiratiebron is de 17de eeuw. De stofuitdrukking van de schilders uit die tijd inspireerde haar tot de reeks ‘meisjesportretten’. Haar portretten tonen niet de mooiste mensen en zij lijken niet altijd gelukkig. Toch slaan ze zich door het leven heen en houden ze zich staande.

Joke gelooft niet in klakkeloze vrolijkheid. Ze dringt door tot de diepere lagen en probeert die in beelden te vangen.

De ene mens is meteen geboeid door haar werk, een ander schrikt er in eerste instantie misschien van. Maar iedereen die de moeite neemt om er bij stil te staan, kan ontdekken dat elk van deze schilderijen een spiegel is van de
menselijke ziel. En daar kun je je ogen niet van af houden.

Joke Rijneveen_1

« 1 of 2 »