Gita Kalishoek

Gita Kalishoek is een veelzijdig kunstenaar uit Rotterdam. Naast schilderen, boetseren en tekenen is zij vooral aan het werk met vilt en zijde. In galerie Kortom presenteert zij nu haar nieuwste werk in vilt en zijde.

Over haar werk zegt Gita: “In de huidige maatschappij worden mensen tot ‘productiefactoren’ gemaakt. De menselijke maat is nogal eens ver te zoeken. Alles draait om geld. Je ziet nu, dat er meer behoefte ontstaat aan menselijker waarden. Gezonder en natuurlijker eten, een betere leefomgeving enzovoort. Men krijgt langzamerhand het besef, dat er respectvol met de omgeving en met de natuur moet worden omgegaan. Met mijn werk wil ik de natuur weer wat dichterbij brengen. Niet op een idealistische manier, maar met een scherp randje. De natuur kan tenslotte behoorlijk wreed zijn. Ik werk op een expressionistische manier. De beelden, die in mijn hoofd zijn opgeslagen komen al schilderend aan de oppervlakte. Ik werk veelal op doek. Meestal met acrylverf, waarin ik andere materialen verwerk, zoals papier en zand. Dit doe ik op verschillende manieren. De afbeelding wordt dan bv met textiel bewerkt. Ik experimenteer hier graag mee om verrassende resultaten te krijgen. Ik breng bijna altijd structuur aan in mijn werk. Ik hou ervan om het werk ‘voelbaar’ te maken, het maakt het iets aardser.”

De serie HORIZON is ontstaan naar aanleiding van een korte vakantie op Schiermonnikoog. Geïnspireerd door de enorme vergezichten. De rust, ruimte, weidsheid van het landschap is deze serie tot stand gekomen. Ook hier is weer structuur aangebracht om het beeld als het ware wat dichterbij te brengen.
Het kleurgebruik heeft vaak te maken met het seizoen waarin ze zich bevindt: in de herfst warme rode kleuren, in het voorjaar bijvoorbeeld meer roze, lila en geel.
Momenteel bevindt zij zich op het snijvlak van figuratieve weergave en abstractie, zoekend naar de essentie van het onderwerp.

Al zo lang zij zich kan herinneren is Gita Kalishoek bezig met allerlei kunstvormen. Zij volgde privécursussen in de schilderkunst, wat betreft het werken met vilt en zijde is zij autodidact.

Gita Kalishoek