Chinese kunst

In deze expositie zijn diverse Chinese werken opgenomen die stammen uit een particuliere collectie. Het gaat om aquarellen, olieverf-schilderijen en om houtdrukken op heel dun (vaak rijst-) papier.

Alle werken komen uit de provincie Yunnan in China. In deze provincie, die in het uiterste zuidwesten van China ligt en die grenst aan Tibet, Birma en Laos, leven veel etnische minderheden. Veelal hebben deze volken hun eigen klederdracht. Deze kleurrijke minderheden vormen een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. In de meeste van de werken die nu getoond worden, is dit dan ook duidelijk te zien.

Onder de opgenomen werken bevindt zich onder andere een houtdruk uit een beperkte oplage van de bekende kunstenaar Hao Ping, een typische vertegenwoordiger van de zogenaamde ‘Yunnan-stijl’. Deze stijl wordt gekenmerkt door vibrerende beelden met sterke kleuren, geometrische vlakken en elegante composities van mensen en landschappen uit de Yunnan-regio. Andere kunstenaars zijn, onder anderen: Chen Li, Fu Qi Zhong en Wu Jun.

29 li xiau di (buddha playing)